"Koop geen auto ouder dan 10 jaar"

Koop geen tweedehandswagen ouder dan tien jaar. Dat is het advies van mobiliteitsorganisatie Touring na een crashtest met zowel een oude als nieuwe wagen. De autosector vindt de conclusie voorbarig. Volgens hen lag het veiligheidsniveau tien jaar geleden ook al hoog. 

Vandaag bestaat de Euro NCAP-crashtest dertig jaar. Om die verjaardag in de verf te zetten, deed Touring een test met een oude en nieuwe wagen. Ze lieten een Volkswagen Golf uit 1983 en eentje uit 2012 aan hoge snelheid tegen een obstakel rijden om te kijken wat de verschillen waren. 

En die verschillen blijken enorm, zegt Touring. Bij het oude model waren het stuur, het dashboard en de cabine vernield na de crash. De nieuwe wagen was nog veel intacter. “De risico’s en verwondingen die mensen oplopen in de oude wagen kunnen fataal zijn, zeker als we spreken over het hoofd dat tegen het stuurwiel wordt gekatapulteerd”, zegt woordvoerder Danny Smagghe. 

Touring roept dan ook op om goed na te denken vooraleer je een iets oudere tweedehandswagens koopt. “De veiligheidstechnologieën zijn de afgelopen tien tot vijftien jaar sterk positief geëvolueerd. Daar is dus veel verandering in gekomen en daarom raden wij mensen aan om geen oudere wagens te kopen dan tien tot vijftien jaar.” 

Voorbarige conclusie
De federatie van de autosector spreekt van een overdreven advies. Volgens hen kunnen die oudere tweedehandswagens op veiligheidsgebied nog perfect in orde zijn. “Als je beantwoordt aan een aantal technische veiligheidsnormen en als de technische keuring in orde is, dan is die wagen in principe veilig voor de weg”, zegt Philippe Decrock van Traxio, de federatie van de autosector.