Kanker? Deze app helpt met behandeling

Het UZ Leuven test een nieuwe app uit om mensen met kanker beter te begeleiden en te behandelen. De app monitort of patiënten veel last hebben van bijwerkingen van chemotherapie. Die gegevens worden direct doorgestuurd naar hun oncoloog, zodat ze sneller geholpen kunnen worden.

Veel mensen die geveld worden door kanker hebben na elke chemotherapie last van zware misselijkheid, vermoeidheid en andere lastige neveneffecten. Vaak hebben patiënten pas een aantal weken later een doktersafspraak en wordt er weinig aandacht besteed aan die klachten. Patiënten denken dan ook vaak ten onrechte dat er weinig aan de nevenwerkingen kan gedaan worden of ze weten niet hoe ze het moeten verwoorden.

De nieuwe app stelt de patiënten dagelijks heel gerichte vragen: hoe ze zich mentaal voelen, of ze bijvoorbeeld pijn of koorts hebben. Artsen kunnen door de app de behandeling meer op maat aanpassen en patiënten voelen zich ook beter.

Overlevingskans stijgt
Door de nieuwe app verbetert niet alleen het comfort van de patiënt. Ook de overlevingskans wordt groter, dat blijkt uit een Amerikaanse studie. Kankerpatiënten die daar een soortgelijke app gebruikten, leefden vijf maanden langer dan degenen die hem niet gebruikten. Dat komt onder andere omdat dokters de behandeling kunnen aanpassen, waardoor patiënten ze beter verdragen.