Johan liep al 1.000 km naar Compostella

Kankeronderzoeker Johan Swinnen is bijna halverwege zijn tocht van Leuven naar Compostella om geld in te zamelen voor kankerpatiënten. In dertien dagen legde hij al 1.100 kilometer af. “De nachten waren soms wel heel kort en ik heb al een paar kleine kwaaltjes opgelopen”, laat hij aan VTM NIEUWS weten vanuit Périgueux, in Frankrijk.

Toen zijn dertienjarige zoon Pieter in 2013 te horen kreeg dat hij kanker had, besloot Johan om “iets zots” te doen als Pieter nog na vijf jaar bij hem zou zijn. Vandaag is Pieter aan de beterhand en vult papa Johan die belofte in. In 32 dagen zal hij 2.400 kilometer lopen van Leuven naar Compostella.

Johan is intussen bijna halverwege. Hij legde al 1.100 kilometer af in slechts dertien dagen. "De afgelopen week hadden we een paar heel lange dagen met heel veel kilometers, waardoor ik ’s avonds laat ben toegekomen. Daardoor waren de nachten soms wel heel kort”, zegt Johan aan VTM NIEUWS. “Daardoor heb ik ook een paar kleine kwaaltjes opgelopen. Zwellingen in de spieren, wat vocht in de spieren.”

‘Post voor Compostella’
Mensen die op de een of andere manier met kanker geconfronteerd worden, kunnen brieven sturen naar Johan. Die zal hij meedragen en in Compostella achterlaten. Het project van Johan werd gedoopt tot 'Post voor Compostella'.

En die boodschappen doen Johan veel deugd: “Elke dag komen er ook nog reacties binnen van mensen. Nieuwe boodschappen, hele fijne berichtjes die heel hartverwarmend zijn.”

‘Fondsenwerving’
Om de patiënten nog meer te ondersteunen, zal Johan ook geld inzamelen voor het Leuvens kankerinstituut, het LKI. Dat verenigt onderzoekers, artsen en zorgverleners die zich aan de KU Leuven en UZ Leuven inzetten voor mensen die vechten tegen kanker. De kilometers die Johan aflegt, zullen verkocht worden via fondsenwerving.

Telefacts volgt Johan op zijn tocht. De volledige reportage kan je zien op 27 september.

Bekijk ook:

Door: Stijn Defoirdt