Joden ongerust over Antwerpse vandaal

De Joods gemeenschap in Antwerpen wil dat de politie en het parket harder optreden tegen een man die volgens hen de buurt viseert. Het gaat om een 24-jarige vluchteling die mensen lastigvalt en Joodse gebouwen beschadigt. De man werd al een paar keer opgepakt, maar werd telkens vrijgelaten.

De man kerfde onder meer vier grote kruisen op een deur van een synagoge en duwde ook de hoed van een Joodse man op de grond, feiten die allemaal op bewakingsbeelden werden vastgelegd. Het gaat om een 24-jarige erkende vluchteling die al gekend is bij de politie voor vandalisme in de Joodse buurt.

De Joodse gemeenschap voelt zich door de man bedreigd. Ze klagen aan dat hoewel de vluchteling al meermaals werd opgepakt, hij steeds wordt vrijgelaten. “De politie pakt hem op en neemt hem mee voor verhoor, maar als hij wordt vrijgelaten, komt hij meteen terug naar hier”, zegt Michael Freilich van Joods Actueel aan VTM NIEUWS.

“Hij blijft steeds terugkomen en is precies gebeten door de Joodse gemeenschap.” Volgens Freilich zit de schrik erin dat de man ergere feiten zal plegen in de toekomst. 

Onderzoek en huiszoeking
De politie zegt dat ze de feiten ernstig nemen en dat er een onderzoek loopt. “Er is een grondig onderzoek verricht tegen de man en er is zelfs een huiszoeking gebeurd”, zegt de woordvoerder van de Antwerpse politie, Wouter Bruyns. “De feiten werden ook gemeld bij de Dienst Vreemdelingenzaken.”

De politie benadrukt daarnaast dat de man zich mogelijk ook zal moeten verantwoorden bij de rechter. Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) onderzoekt intussen of hij een plaatsverbod kan opleggen aan de man, zodat de vluchteling de Joodse wijk niet meer in mag.