Jambon: "Er is nog werk aan de winkel"

We zullen de internationale procedures in verband met de uitlevering van Abdeslam volgen. Dat heeft minister van Binnelandse Zaken Jan Jambon (N-VA) gezegd in VTM NIEUWS. “Zoals premier Michel eerder al gezegd heeft: op politiek vlak is er geen bezwaar om Abdeslam uit te leveren aan Frankrijk. Finaal zal er dus wel een uitlevering volgen.”

“Ik zou heel graag de film opnieuw kunnen samenstellen tussen de voorbereiding voor Parijs en de hele afwikkeling nadien”, aldus Jambon. Waar verbleef hij verbleven na de aanslagen, van wie heeft hij steun gekregen, hoe heeft hij zo lang kunnen onderduiken? “Vanuit die info kunnen we dan een deel van het netwerk opnieuw samenstellen. We hebben nu een belangrijk deel van het netwerk geneutraliseerd, maar daarmee is zeker niet alles opgerold. Er is nog wel wat werk aan de winkel.”

Kritiek
Over de kritiek op de politiediensten is Jambon duidelijk. “Men kan zeggen wat men wil, maar hoelang hebben de Amerikanen naar Saddam Hoessein gezocht? Als iemand zich verschuilt, niet buiten komt en een ondersteunend netwerk heeft, dan is het helemaal niet eenvoudig om die persoon te vinden. Er zijn maandenlang, dag en nacht, speurders bezig geweest met het ontrafelen van het hele netwerk. Uiteindelijk is het hun gelukt, want ze hebben hem gevonden. Maar het werk is nog niet gedaan, er zijn nog veel sporen die onderzocht moeten worden.“

Twee mogelijkheden
"Als je zo'n cel oprolt, zijn er twee mogelijkheden", zegt Jambon, "Ofwel trekken eventuele andere cellen zich terug ofwel activeert dat de zaak. We hebben hier dus zeker bekeken wat er zou kunnen gebeuren. De diensten zijn in paraatheid gebracht en het werk gaat verder.”