Dossier Terreurdreiging

“Ik was niet leider van terreurcel Verviers”

Marouan El Bali wil aantonen dat hij niét de leider was van de terreurgroep van Verviers. Hij is de enige die de raid in 2015 overleefd heeft. Vanochtend is zijn proces voor het Hof van Beroep gestart. In eerste aanleg kreeg El Bali nog een celstraf van 16 jaar. Zijn advocaat gaat nu voor de vrijspraak.

“Eén van de belangrijkste argumenten is dat meneer El Bali pas in beeld komt begin januari. En op 15 januari arresteert men hem in Verviers. Hij duikt pas op het laatste moment op”, zegt Didier De Quevy.

Bij de raid in Verviers werden twee Syriëstrijders doodgeschoten. El Bali haalde hen op met een wagen, de ene in Duitsland, de andere in Frankrijk. Een andere verdachte gaf El Bali een gsm, geld en de opdracht om een wapen te kopen. Maar volgens de advocaat wist zijn cliënt niks van terreurplannen.

16 jaar cel
“Als je de afgeluisterde telefoongesprekken beluistert, hoor je dat hij geïntimideerd is door meneer Ben Larbi. Hij is bang. En dan vraagt men hem een hele reeks dingen. Hij belooft die te doen. Maar ik ben er zeker van dat hij dat nooit heeft gedaan. En we zijn daar in de fase van voorbereidende handelingen. Dat volstaat niet voor een veroordeling voor poging tot aanslag”, zegt De Quevy.

Het onderzoek toont echter aan dat El Bali wel degelijk wist waar zijn kompanen mee bezig waren. Hij kreeg in eerste aanleg 16 jaar cel. Zijn advocaat wil nu dat hij vrijgesproken wordt.