Dossier Terreurdreiging

Hoe kon agent jarenlang als mol fungeren?

Hadden de terroristen van Zaventem en Brussel een mol bij de politie? Die vraag rijst na de aanhouding van een politieman van de zone Brussel-Noord. De man werkte op de dispatching en wist op elk moment welke operaties de politie uitvoerde. Die cruciale informatie zou hij via WhatsApp hebben doorgespeeld aan Yassin Attar, één van de verdachten van de aanslagen van 22 maart. Maar hoe is het mogelijk dat een agent jarenlang als mol fungeert?

“Zoiets is een nachtmerrie voor elke politiedienst”, zegt VTM NIEUWS-journalist Faroek Özgünes. “Iemand die binnen je eigen politiedienst informatie aan criminelen en terroristen doorgeeft en zo het leven van collega’s in gevaar brengt. Dat is zeer verwerpelijk en onbegrijpelijk.“

“De vraag is nu: is die man gescreend?”, zegt Özgünes. “Minister Jambon zal zonder twijfel zeggen van wel, maar de screening zal bij zijn aanwerving gebeurd zijn. Die man is nu al verschillende jaren in dienst en is ook niet meer opgevolgd dus ik denk dat de federale of lokale politie zeker ook de interne regels opnieuw zal moeten bekijken om te zien hoe men politieagenten kan beschermen tegen invloeden van buitenaf.”

Geen extra screening
Toch komt er voorlopig geen extra screening van medewerkers bij de veiligheidsdiensten. Dat heeft minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) gezegd. Dat de agent die samenwerkte met terreurverdachten is opgepakt, bewijst net dat het huidige systeem werkt, zegt hij. “Wij hebben 45.000 politiemensen die zich elke dag inzetten voor onze veiligheid. Als er dan is één iemand uit de toon valt, stel dan niet meteen het hele politieapparaat in vraag. Wij doen dagelijks wat mogelijk is om de democratie in dit land te vrijwaren.”

De minister wijst erop dat niet enkel nieuwe rekruten worden gescreend, maar dat er ook procedures zijn om in het oog te houden of het bestaande personeel niet verglijdt richting misdaad. "Dat heeft in dit geval goed gewerkt."

Onderzoek
E.S., een Belg van Noord-Afrikaanse afkomst, werkte als dispatcher bij de zone Brussel-Noord. Zo wist hij onder meer waar en wanneer invallen zouden plaatsvinden. Dat gaf de terreurverdachten de kans om alles live mee te volgen. Hoe lang de agent al contact met hen had, is voorlopig onduidelijk.

Hij wordt nu beschuldigd van schending van beroepsgeheim en passieve corruptie. Het is best mogelijk dat het federaal parket nog met een bijkomende beschuldiging komt, namelijk het helpen van een terreurverdachte. Dan zou hij beschuldigd kunnen worden van meehelpen aan activiteiten van een terreurorganisatie, een beschuldiging waar celstraffen tot vijf jaar op staan.