Gloednieuwe A11 officieel geopend

Vlaanderen heeft er een gloednieuwe autostrade bij. Vanochtend huldigde Vlaams Minister van Mobiliteit en Openbare Werken Ben Weyts (N-VA) heeft de A11 tussen Brugge en Knokke-Heist officieel in. Tot 17 uur is de nieuwe snelweg toegankelijk voor fietsers en voetgangers. De A11 wordt vanaf 1 september opengesteld voor het wegverkeer.

De nieuwe snelweg heeft drie grote doelstellingen. Hij moet voor een vlotte verbinding zorgen tussen de N31 in Brugge en de N49 in Knokke-Heist. Daardoor is de haven van Zeebrugge beter bereikbaar en verhoogt de verkeersveiligheid door havenverkeer en lokaal verkeer van elkaar te scheiden. Voorts moeten onder andere de fietsroutes de woonkwaliteit van de regio vergroten. Tenslotte zullen toeristen veel vlotter naar de Oostkust kunnen rijden.

674 miljoen euro
In totaal investeerde de Vlaamse overheid 674 miljoen euro in de nieuwe snelweg van 12 kilometer. Het project omvat ook 15 kilometer nieuwe fietspaden en negen ecopassages. De werken gingen op 22 maart 2014 van start en de snelweg zal zoals gepland op 1 september 2017 echt in gebruik genomen worden. Daarna zal de komende twee maanden wel nog gewerkt worden aan enkele lokale wegen. De dubbele beweegbare brug over het Boudewijnkanaal is zonder twijfel één van de meest opvallende aspecten van het project.

Beweegbare brug
Signalisatieborden op de A11 zullen automobilisten waarschuwen dat ze hun snelheid moeten afbouwen om te kunnen stoppen aan de slagbomen. De wachttijd van de eerste wagen zal gemiddeld 12 minuten bedragen. Het viaduct van ongeveer anderhalve kilometer lang haalt op die plek een hoogte van 15 meter, waardoor de brug voor gewone schepen niet opgehaald zal moeten worden. Om 11 uur werd de bewuste beweegbare brug officieel ingehuldigd door minister Ben Weyts.