Gezocht: wie telt 'vliegende herten'?

Het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek roept iedereen op om op zoek te gaan naar vliegende herten: de grootste kevers van ons land. De soort is heel zeldzaam en daarom willen wetenschappers in kaart brengen waar ze precies zitten.  En het is er het moment voor, want de kevers zijn net uitgevlogen en ze leven maar een maand.

Het vliegend hert kan tot negen centimeter worden en heeft kaken in de vorm van een gewei. In Beersel, een van de weinige plekken in ons land waar ze voorkomen, zijn vrijwilligers op pad om de kevers te zoeken en te tellen.  “Ik was ’s avonds aan het wandelen met de hond. Per toeval vloog er een voorbij. Ik heb hem kunnen oppakken en het is best een imposante kever”, zegt Senne Eylenbosch, één van de tellers.

Het vliegend hert is een beschermde diersoort. Ze leven maar een maand, dus de mannetjes besteden het grootste deel van hun leven aan vrouwtjes zoeken en vechten met rivalen.

Tellingen
Het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek organiseert nu volop tellingen om de vliegende herten in kaart brengen. Want ze worden elk jaar zeldzamer. “Ze houden van warmte en komen enkel voor op plaatsen waar ook in het verleden dood hout aanwezig is geweest”, zegt Arno Thomas, van het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek.

Het komt er nu op aan zoveel mogelijk van de kevers te weten te komen om de soort te kunnen helpen. Het instituut voor natuur en bos roept mensen op om deze maand mee vliegende herten te tellen. Wie dat wil kan mailen naar vliegendhert@inbo.be

Bekijk ook: