Gezocht: extra personeel eindejaar

Een op de drie zelfstandige handelaars zit met een personeelsprobleem voor de laatste twee koopzondagen dit jaar. De meeste handelaars zullen op 17 en 24 december open zijn en sommigen willen zelfs op 31 december openen. Maar omdat die laatste twee koopzondagen vallen op kerst- en oudejaarsavond is het dit jaar nog moeilijker om aan personeel te geraken, dat meldt het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ) naar aanleiding van een bevraging bij 663 handelaars.  

Vandaag vindt de allereerste officiële koopzondag van deze eindejaarsperiode plaats. Verwacht wordt dat zondag 17 december het drukst wordt. Het is een traditionele periode van handelaars om extra werkkrachten in te zetten. Maar omdat de kalender dit jaar wat tegenzit, vallen twee koopzondagen op kerst- en oudejaarsavond. En dat is een probleem voor handelaars die extra personeel zoeken. 

Flexi-jobs
Het personeel dat anders op deze feestdagen werkt, wil nu liever thuis blijven. En daarnaast, zo haalt het NSZ aan, is een bijkomend nadeel de flexi-jobs die enkel mogelijk zijn in de horeca. Wie zo occasioneel op feestdagen wil werken, houdt nu meer over van zijn loon in de horeca dan in de verkoop. Vanaf volgend jaar valt dat verschil wel weg, dan zullen flexi-jobs in verschillende winkels mogelijk zijn. “Handelaars zullen die flexi-jobs door het jaar heen goed kunnen gebruiken, maar zeker ook tijdens piekmomenten, zoals de eindejaarkoopzondagen”, besluit NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws.