"Gesorteerd afval Brussel verbrand"

Oppositiepartij Groen en de vakbonden van vuilnisophaler Net Brussel krijgen al sinds januari klachten dat de ophalers het afval in één keer ophalen en alles laten verbranden. En dat terwijl PMD, papier en karton recycleer moeten worden. Groen bewijst dat met een gelekte interne e-mail, waarin de directie expliciet vraagt om al het afval te verbranden, en vraagt een doorlichting. 

Bij Net Brussel is te horen dat het verhaal maar gedeeltelijk waar is. “Het probleem was er eind september”, zegt Etienne Cornesse van Net Brussel. “Op een woensdag hadden we problemen met veel van onze arbeiders die ziek waren. We hadden ook problemen met een paar vrachtwagens. Dat betekende dus dat we niet alle ophalingen konden verzekeren.”

Klopt niet, beweert Groen. Daar zeggen ze dat het veel vaker gebeurt. Ze willen daarom een doorlichting. “Uit het debat blijkt dat het al sinds januari gebeurt en dat de geruchten nu bewaarheid zijn door een interne mail,  waarin de opdracht gegeven is om het gesorteerd afval te verbranden”, zegt Annemie Maes van Groen.