Geens: "Beter voorbereid op aanslag nu"

Een jaar na de aanslagen in Zaventem en Maalbeek blikt minister van Justitie Koen Geens (CD&V) terug op de zwartste dag in de geschiedenis van België. “Ik denk dat we nu beter voorbereid zijn op een aanslag”, zegt hij, “Al moeten we wel beseffen dat we tegen aanslagen zoals in Nice en Berlijn niets kunnen doen qua voorbereiding.”

“Na de aanslagen in Zaventem en Maalbeek hebben we vrijwel meteen besloten om geen nieuwe wetgevende of reglementaire maatregelen te nemen omdat we door de vorige aanslagen al zo veel arsenaal hadden gecreëerd”, zegt Geens in VTM NIEUWS. “We hebben al de nodige maatregelen getroffen, maar we moeten beseffen dat we tegen aanslagen zoals die in Nice en Berlijn niets kunnen doen. Als iemand start met copycat-gedrag, dan kunnen we daar niets tegen doen.”

Slachtoffers
Over de aanpak van de slachtoffers is Geens voorzichtiger. “Ik denk dat wij onder de omstandigheden gedaan hebben wat we konden”, zegt Geens. “Maar ik begrijp heel goed dat dat in een aantal gevallen ontoereikend lijkt. Ons slachtofferfonds heeft heel goed gewerkt, de verzekeraars hebben we tot spoed aangezet en die hebben heel wat achterstand ingehaald."

"Op medisch en psychologisch vlak denk ik dat we veel verder staan dan tien jaar geleden, maar tegen zo veel leed is geen kruid gewassen. Ik heb veel geleerd uit deze ervaring, en hoop dat ik het in de toekomst niet meer zal moeten gebruiken, maar het kan uiteraard ook veel beter dan dat we gedaan hebben”, aldus nog Geens.