Flitsen? Niet altijd bij dezelfde snelheid

Lokale politiezones kiezen nog altijd zelf vanaf welke snelheid ze flitsen. Dat blijkt uit een rondvraag van VTM NIEUWS. De bevinding is opvallend, want in 2015 heeft Justitie een duidelijke richtlijn rondgestuurd waarin gezegd werd dat er overal dezelfde foutenmarges gehanteerd moeten worden.

Normaal gezien zou je overal in België op dezelfde manier geflitst moeten worden. Op de snelweg geldt een foutenmarge van tien procent, onder de 100 kilometer per uur geldt een marge van zes kilometer. Concreet: op een weg waar je 70 kilometer per uur mag rijden, zal je geflitst worden van zodra je 77 kilometer per uur rijdt. 

De minister van Justitie heeft daar in 2015 een omzendbrief voor verstuurd, waarin staat dat er overal in het land dezelfde foutenmarge moet zijn. Toch worden de richtlijnen niet in iedere gemeente of stad gerespecteerd. In Turnhout ligt de tolerantie bijvoorbeeld iets hoger. 

Niet de enige
Bij de vaste commissie van de lokale politie geven ze toe dat wel meer lokale politiezones een grotere marge nemen dan hen wordt opgelegd. De reden? Als ze de richtlijnen nauwlettend zouden volgen, dan zouden ze het administratief niet verwerkt krijgen. “We lappen de richtlijnen niet aan onze laars”, zegt commissaris van de politiezone Turnhout, Rudy Remijsen. “We proberen de richtlijn wel degelijk te volgen, maar we hebben onvoldoende administratieve krachten om dat in de praktijk altijd te doen.”

Verkeersorganisatie Touring spreekt van een verkeerd signaal. “Het is in de eerste plaats geen goede zaak voor de verkeersveiligheid", zegt woordvoerder Danny Smagghe. "Maar daarnaast is het ook geen goede zaak voor de weggebruiker, want die weet na verloop van tijd niet meer waar hij of zij aan toe is."

Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) wil niet voor de camera reageren. Op zijn kabinet valt te horen dat ze geen weet hebben van politiezones die de wettelijke tolerantiemarges niet toepassen, maar dat ze het wel zullen onderzoeken. Vanaf 1 juli zou het probleem van de werkdruk overigens opgelost moeten zijn, want vanaf dan moeten de boetes automatisch afgehandeld worden.