Dossier De Bende van Nijvel

"Er was taboe op inmenging politie"

Bij het onderzoek naar de Bende van Nijvel was er een taboe op de inmenging van politiediensten. Dat zegt VTM NIEUWS-journalist Faroek Özgünes bij VTM NIEUWS. "En nu blijkt net die piste zeer valabel te zijn."

Özgünes reageert op de getuigenis van Marc Van Damme, een jeugdkennis van ‘de Reus’, een van de beruchtste leden van de Bende van Nijvel. Van Damme vertelt aan VTM NIEUWS dat hij in 1998 al aan de politiediensten liet weten dat hij wist wie ‘de Reus’ was, maar toen werd hij niet geloofd.

“Je ziet hier duidelijk een getuige aan het woord die zich geïntimideerd voelde, toen hij naar de politie stapte. Op dat moment van het onderzoek werden allerlei pistes onderzocht, waaronder mogelijk inmenging van de CIA, van de geheime organisatie Gladio of banditisme. Maar er was een taboe op betrokkenheid van politiediensten. Opvallend is nu dat net die piste veel aan geloofwaardigheid wint”, zegt Özgünes.

Zo zou ‘de Reus’ een lid zijn geweest van Groep Diane, een elite-eenheid van de rijkswacht, die ook al in het verleden aan de Bende van Nijvel werd gelinkt. 

Bekijk ook: Bron: "Ook nummer 1 van lijst is gekend"