Elke badstad krijgt eigen weerbericht

Westtoer gaat via webcams een actueel beeld geven van de stranden aan onze Belgische kustgemeentes. Zo kan iedereen in het binnenland op elk moment zien hoe het weer aan zee is. Volgens de toeristische sector zouden de weerberichten voor de kust namelijk vaak niet kloppen.

In iedere Belgische kustgemeente komt er één webcam, die zal gericht zijn op het strand. De toeristische sector hoopt zo eindelijk een juist beeld te geven van het weer aan zee, want de voorspellingen zitten er volgens Westtoer vaak naast.

Microklimaat
Nu blijven toeristen vaak thuis omdat er slecht weer wordt voorspeld, terwijl de zon meer aan de kust schijnt dan waar ook in België. Volgens het KMI schijnt de zon elk jaar gemiddeld tweehonderd uur langer aan zee en valt er honderd millimeter minder regen. Het kustgebied is dan ook een microklimaat, een kleine zone waar het weer anders is dan de omringende zone. De zon kan met andere woorden schijnen in Blankenberge terwijl het tegelijkertijd regent in Brugge, maar dat is moeilijk te voorspellen, aldus VTM-weerman David Dehenauw.

25.000 euro investeren
Via dekust.be kunnen potentiële bezoekers vanaf volgende maand de weerbeelden per kustgemeente bekijken. Op de site staan al enkele jaren webcambeelden, maar nu wordt er 25.000 euro geïnvesteerd om de kwaliteit te verbeteren. Op de site zal ook een geschreven weerbericht en een lijst met binnenactiviteiten staan, voor als het dan toch eens regent.