Eerste themazitting voor recidivisten

Voor het eerst in ons land was er vanmorgen een themazitting met allemaal veelplegers in het verkeer. Die vond plaats in de politierechtbank van het West-Vlaamse Veurne. De bestuurders kregen eerder een straf met uitstel, maar dat wordt nu omgezet in een effectieve celstraf omdat ze maar in de fout blijven gaan.

De politierechter van Veurne pakt recidivisten hard aan. Het zijn bestuurders die al eens veroordeeld zijn voor dronken rijden of te snel rijden, en die daarvoor een straf met uitstel kregen. Maar omdat ze daarna opnieuw dezelfde fout maakten, wordt die straf nu effectief. 

Strafregisters manueel uitpluizen
In de politierechtbank van Veurne passeerden vanmorgen meer dan vijftig recidivisten. Het brengt 54.000 euro aan bijkomende boetes op en er werden zestig extra maanden rijverbod uitgesproken. Het parket van Veurne is het enige parket van ons land dat op deze manier werkt. Het moet daarvoor alle strafregisters manueel uitpluizen. 

Veel parketten laten recidivisten onbestraft, omdat die strafregisters niet digitaal te raadplegen zijn. Ze moeten dat nog manueel uitzoeken. Veel parketten hebben te weinig personeel om uit te zoeken of veelplegers eerder al een straf met uitstel kregen, en dus laten dit tegen hun wil onbestraft.