Dure diesel redding begrotingstekort?

Vanmorgen heeft premier Charles Michel de begrotingsgesprekken hervat. De regering moet de komende dagen 1,2 miljard euro vinden, en een mogelijke piste is een accijnsverhoging voor brandstof. Een volle tank diesel zou zo twee euro duurder kunnen worden.

In november steeg de dieselprijs al, gemiddeld twee euro per volle tank van vijftig liter. Om ons ecologischer te doen rijden, besliste de regering in de zomer om die prijs jaarlijks geleidelijk te verhogen. Die prijsverhoging zou nu wat versneld kunnen worden en dat levert de Belgische schatkist meteen miljoenen euro’s op.

In politieke wandelgangen wordt gefluisterd dat dit het moment bij uitstek is voor een prijsverhoging. Mensen zullen er weinig van merken omdat de dieselprijs op dit moment erg laag staat. Officieel willen ministers er nog niet op reageren omdat zij afgesproken hebben niets te verklappen over het begrotingsconclaaf.

 

Intussen slinkt het begrotingstekort zienderogen. Door een slimme boekhouding heeft de regering het tekort kunnen beperken tot 1,2 miljard euro.