Doorbraak in behandeling allergieën

Amerikaanse wetenschappers hebben een doorbraak bereikt in de behandeling van allergieën. Ze weten nu heel precies welk deel van ons lichaam allergieën veroorzaakt. En daardoor kunnen ze allergieën ook veel efficiënter gaan behandelen. Op termijn kunnen ze ook betere medicijnen maken. 

Een op vier heeft last van een allergie. Meestal zijn pollen, huisdieren, voeding, insectenbuiten of huismijt de boosdoeners. Mensen beginnen te niezen, krijgen last van tranende ogen of krijgen een loopneus.

Twee soorten cellen 
Volgens wetenschappers veroorzaken de Th2-cellen de allergieën. “Wat men nu in de studie ontdekt heeft is dat er twee soorten Th2-cellen zijn, goede, die belangrijk zijn voor ons afweersysteem en ook de slechte die betrokken zijn bij allergische reacties”, zegt professor aan de Universiteit van Antwerpen, Didier Ebo. “Men heeft nu methodes gevonden om die twee groepen uit elkaar te halen.”

Betere medicatie
Allergieën worden nu vaak bestreden met immunotherapie, waarbij net die stoffen waar je allergisch aan bent aan je lichaam worden toegevoegd. Die therapie is heel duur en werkt niet altijd. De studie kan misschien helpen om betere medicatie te ontwikkelen.

De nieuwe methodes zullen wel altijd maar tijdens een allergie werken. De allergieën zelf zullen blijven bestaan.