Door 'staprobot' gaan patiënten sneller vooruit

Mensen die verlamd zijn en revalideren met een staprobot gaan veel sneller vooruit dan andere patiënten. Dat blijkt uit een onderzoek, waarbij achttien patiënten twee jaar lang zijn gevolgd. Zo'n staprobot is een soort pak dat de patiënt draagt, waarmee hij kan stappen. Daardoor heeft de patiënt minder last van ontstekingen en doorligwonden en voelt hij zich mentaal ook een stuk beter.

Zo’n staprobot kost 170.000 euro. In revalidatiecentrum Revalution van het Algemeen Ziekenhuis van Herentals gebruiken ze er een. Twee jaar lang hebben onderzoekers de effecten van de robot bestudeerd bij achttien patiënten. “We merken dat ze daardoor minder blaasinfecties ontwikkelen. Hun botdensiteit, om je botten steviger te maken, neemt toe. Mensen zeggen ook dat ze zo een tweede leven gevonden hebben”, zegt Lieven de Maesschalck, onderzoeker van de Thomas More Hogeschool.

Volledig zelfstandig lopen kan een patiënt niet met de robot, maar in de toekomst kunnen er zo’n robots komen om gewoon thuis te gebruiken.