Donorkinderen zoeken naar vader

Zes vrouwen die verwekt zijn met donorzaad hebben Donor Detectives opgericht, een stichting waarmee ze lotgenoten helpen om hun natuurlijke vader op te sporen.

Spermadonatie gebeurt in ons land altijd anoniem. Soms lukt het toch om een spermadonor terug te vinden, als je echt gaat speuren in DNA-databanken.

De vereniging werd opgericht door zes vrouwen, waaronder ook Steph Raeymakers: “We zijn allemaal zelf bezig met onze eigen zoektocht en de informatie en kennis die we hebben vergaard delen wen u op onze website omandere donorkinderen hun zoektocht zelf in eigen handen te laten nemen. Dus we leggen uit in welke banken je je moet registeren, zodat je je vader kan terugvinden.

Er komt ook kritiek op de Donor Detectives, want de mannen die sperma doneren, gaan er eigenlijk van uit dat zijn dit anoniem doen. Zo’n honderd donorkinderen hebben zich ondertussen al aangemeld bij Donor Detectives. 

"Anonimiteit aanpassen"
Fertiliteitsexperte Petra De Sutter zegt dat er dringend een regeling moet komen voor Belgische ouders die een niet-anonieme donor willen: