Dokters willen lijst met gevaarlijke patiënten

De Nationale Raad van de Orde der Artsen wil gewelddadige patiënten identificeren om hen de toegang te kunnen ontzeggen tot de dokterspraktijken. Het voorstel kwam er nadat een arts afgelopen donderdag werd neergestoken in Vorst. 

"Het gaat er niet over om mensen hun rechtmatige zorgen te ontnemen, maar wel om dat te doen met versterkte beveiliging als we zien dat de patiënt gekend is voor geweld", aldus voorzitter van de Orde Benoît Dejemeppe. Uit een recent onderzoek bij 218 artsen blijkt dat 63 procent al te maken heeft gehad met geweld. In een vijfde van de gevallen gaat het om fysiek geweld.

Het kabinet van minister van Justitie Koen Geens (CD&V) toonde zich ontvankelijk voor de klachten van de artsen en er is nu een werkgroep opgesteld, om het probleem aan te pakken. De Orde der Geneesheren en het Syndicaat van Vlaamse Huisartsen vraagt inzage in de database van politie en gerecht om te kunnen zien of hun patiënten een crimineel verleden kennen.

In december van 2015 werd de dokter Patrick Roelandt uit Izegem nog neergestoken toen hij werd opgeroepen voor een huisbezoek. Zelf was Roelandt een voorvechter van meer veiligheid voor artsen.