Dit zijn de nieuwste drones van het leger

Het Belgische leger heeft splinternieuwe mini-drones gekocht om troepen op het terrein een paar extra ogen in de lucht te geven. De toestellen zullen voornamelijk bij buitenlandse opdrachten gebruikt worden. Ze kregen vanmorgen hun luchtdoop.

Defensie heeft acht sets van drie drones besteld, die de naam ‘De Raven’ kregen. Het totale kostenplaatje komt op 4,5 miljoen euro.

De nieuwe drone moet een soort van verrekijker op afstand worden voor onze militairen, om bijvoorbeeld over een heuvel te kunnen kijken naar de vijand en zo de risico’s beter te kunnen inschatten. 

De Belgische special forces konden in Irak al oefenen met de ‘Puma’ van het Amerikaanse leger, die de grote broer is van de mini-drones die in ons land zullen worden ingezet. België koos voor de kleinere modellen omdat die in een rugzak passen. Daarnaast is het ook praktischer in het Belenuxverband. Nederland en Luxemburg kozen namelijk voor hetzelfde type, waardoor ze samen wisselstukken kunnen bestellen en samen in onderhoud kunnen voorzien.

Door: Boudewijn Van Spilbeeck / Tessa Rens