Deze machine moet water zuiver maken

Ons drinkwater uit de kraan heeft al de reputatie erg zuiver te zijn. Toch gaan de Universiteit Antwerpen en drinkwatermaatschappij Water-Link  samen onderzoeken hoe ze het leidingwater nog veiliger kunnen maken. Ze gaan na hoe ze bijvoorbeeld zeer kleine restanten van medicijnen kunnen verwijderen.

De installatie heet de gaschromatograaf, een waterdetective. Dit apparaat kan al zeer veel vervuilde stoffen in ons water opsporen, maar binnenkort nog veel meer. Het gaat dan voornamelijk om resten van medicijnen, resten van de pil en antibiotica. Allemaal stoffen die in een zeer kleine hoeveelheid in ons water zitten maar toch kunnen ze een risico vormen voor onze gezondheid.

“Als je een klontje suiker oplost in een meer, dan zou dit apparaat kunnen vinden dat er een suikerklontje is opgelost”, zegt Jan Cools van het Instituut Milieu & Duurzame Ontwikkeling UA. “Er zijn voorbeelden uit andere landen wat de risico's in Vlaanderen zijn en of die in ons water zitten.”

Voor alle duidelijkheid ons drinkwater is nu al veilig. Het is zelfs veiliger dan flessenwater. “Drinkwater wordt op 250 componenten gecontroleerd, dat is heel veilig. We willen er eigenlijk nog beter van op de hoogte blijven omdat de chemische sector ook niet stilstaat,” aldus Cools. 

Binnen twee jaar zullen de stoffen die dit apparaat heeft opgespoord uit ons drinkwater zijn verdwenen.