Deze eekhoorn zag u wellicht nog nooit

In een tuin in Bazel (Kruibeke) is een witte eekhoorn gezien, het allereerste geval op 45.000 geregistreerde eekhoornwaarnemingen in Vlaanderen. Dat meldt Natuurpunt.

"En toch komt albinisme wel vaker voor in de natuur", zegt Niels Desmet (Zoogdierenwerkgroep Natuurpunt). Sommige dieren zijn van nature altijd wit, andere wachten op de sneeuw om te verbleken. En dan zijn er ook nog de leucino's; die bevinden zich in de grijze zone. Kortom, genoeg manieren om wit te zijn in de natuur."

Albinisme is een genetische, en dus aangeboren, aandoening waarbij er geen melanine wordt aangaangemaakt. "Melanine is het pigment dat een donkere kleur geeft aan huid, haar en ogen. In de huid wordt het geproduceerd onder invloed van zonlicht, om de huid te beschermen tegen schadelijke uv-stralen."

Door naar de (rode) ogen te kijken, kunnen albino's onderscheiden worden van leucino's, dieren met een verminderde pigmentatie, maar het pigment is dus niet volledig afwezig. "De witte eekhoorn uit Bazel is er zo eentje. Leucino's hebben dan wel een bleke vacht, de ogen en de huid zijn normaal gekleurd. Leucino's zijn daarom niet zo gevoelig voor zonlicht en kunnen meestal beter overleven dan albino's, al blijft het gebrek aan camouflage een probleem."

De tegenhanger van albinisme is melanisme, door de uitzonderlijk grote hoeveelheid melanine zijn die dieren dus volledig zwart. In het noorden van Oost-Vlaanderen worden regelmatig melanistische reeën gezien, aldus nog Desmet.