Derde buitenlanders betaalt boete niet

Meer dan een op de drie buitenlanders die in ons land een boete krijgen, betalen deze nooit. Dat blijft uit cijfers die VTM NIEUWS heeft opgevraagd bij de overheidsdienst Justitie. De schatkist heeft zo in de eerste helft van vorig jaar bijna drie miljoen euro misgelopen. 

Wie in ons land te snel rijdt, moet een boete betalen. Dat geldt niet alleen voor Belgen, maar dat geldt evenzeer voor buitenlanders die op ons grondgebied een snelheidsovertreding begaan. Om ervoor te zorgen dat ook deze mensen hun boete betalen, werd in 2015 al een volledige automatisering aangekondigd. De bedoeling is dat boetes meteen naar de overtreder gaan en dat in zijn of haar eigen taal.

Eén probleem: een op de drie overtreders uit het buitenland betaalt deze boete niet. Uit cijfers blijkt dat in de eerste helft van vorig jaar 78.396 boetes verstuurd werden naar buitenlanders, en dat er daar slechts 50.818 van effectief betaald werden. Ook in 2015 bleek dat een derde de boetes niet betaalde. Dat is opvallend, aangezien er in ons land al jaren uitwisselingsakkoorden zijn met verschillende landen, zoals bijvoorbeeld met Frankrijk en met Nederland. 

Magere schatkist
Dat een derde van de boetes niet betaald wordt, betekent overigens slecht nieuws voor onze schatkist. In de eerste helft van 2016 werd door de wanbetaling 2.893.000 euro gerateerd. In heel 2016 was het verlies ruim zes miljoen euro. 

Bij FOD Justitie wil men niet reageren op de cijfers.