De apotheek voor zij die nog niet ziek zijn

In Antwerpen is voor het eerst een apotheek geopend die je moet helpen om niet ziek te worden. Opvallend, want normaal gezien ga je pas naar de apotheker als je effectief ziek bent en je beter wil worden. Het is de eerste apotheek in Europa die zo werkt.

De apotheek is bedoeld voor mensen die nog niet ziek zijn, maar dat in de toekomst ook willen vermijden. Je kan er bijvoorbeeld je spiermassa laten meten en laten opvolgen.  

Een beetje de omgekeerde wereld, dus. “Waarom zouden we wachten tot we ziek worden, als je hier kan komen en kan leren hoe je gezond kan blijven?”, zegt initiatiefnemer Koen Kas. “Je maakt een switch: van een reactieve gezondheidszorg tot een proactieve gezondheidszorg. Een gepersonaliseerde welness dus.”

Samen met arts
De patiënten worden naar de dokter gestuurd als ze toch ziek zouden worden. Al zullen de apothekers hier wel mee nadenken of het voorschrift van de dokter volstaat. Een diabetespatiënt krijgt bijvoorbeeld een stappenteller mee, omdat het hun ziekte sneller doet genezen. ”We voegen dus iets toe om de patiënt nog beter te helpen.”

Huisartsenvereniging Domus Medica zegt open te staan voor meer inspraak van de apotheker, op voorwaarde dat er steeds overleg blijft met de dokter.