"Databank kon ongeval Brugge vermijden"

Het ongeval met een vrachtwagen aan de schoolpoort waarbij een jongetje is doodgereden, had vermeden kunnen worden als de verkeersbordendatabank up-to-date zou zijn. Dat zegt specialist Johan De Mol van de Universiteit Gent. Die databank had dan in de gps-toestellen kunnen zitten, waardoor die een andere route kiezen als de school begint of eindigt.

De camera in de auto ziet een verkeersbord en toont wat je wel en niet mag doen. In de toekomst moeten meer auto’s zo’n camera hebben. Die zou dan gelinkt moeten zijn aan de verkeersbordendatabank van de Vlaamse overheid, die de informatie dan doorstuurt naar alle gps-toestellen. Op die manier kan een ongeval zoals in Brugge, waarbij een vrachtwagen een 5-jarige jongen doodreed, vermeden worden. De gps-toestellen kiezen dan een route naargelang het tijdstip van de dag.

Opvallend: het project van de databank is al opgestart in 2008. Bijna tien jaar later is de databank nog altijd niet klaar en al helemaal niet up-to-date, terwijl het de Vlaamse overheid al veel geld gekost heeft. Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts bekijkt hoe hij gemeenten kan verplichten om de gegevens van hun verkeersborden up-to-date te houden voor de databank.

Bekijk ook: