Criminelen weten wet prepaid te omzeilen

Criminelen kunnen nog altijd makkelijk anoniem bellen met een prepaid telefoonkaart, dat merken onderzoeksrechters. Nochtans moet iedereen zich sinds eind vorig jaar verplicht registreren. Maar criminelen laten vaak een tussenpersoon zo'n kaart kopen, of ze vinden een verkoper die de kaart op naam van iemand anders wil zetten.

Salah Abdeslam gebruikte een prepaid telefoonkaart om anoniem te bellen in de weken voor de aanslagen in Parijs, omdat hij wilde vermijden dat speurders konden achterhalen wie achter zijn nummer zat. 

Sinds eind vorig jaar verplicht de regering gebruikers daarom om hun identiteit te laten registreren, Maar wat blijkt nu: criminelen vinden toch een weg om die identiteitsregistratie te omzeilen, dat merkt onderzoeksrechter Philippe Van Linthout in de praktijk.

Het is de verkoper van de prepaidkaart die de identiteit moet registreren, maar de controle daarop schiet tekort zegt Van Linthout. En de onderzoeksrechter heeft nu eigenlijk nog meer werk dan voordien het geval was.