Dossier De Bende van Nijvel

Broer van 'De Reus' getuigt bij VTM NIEUWS

“Mijn broer was ‘De Reus’ van de Bende van Nijvel. Hij heeft me alles opgebiecht vlak voor hij stierf”. Dat vertelt een man uit Dendermonde exclusief aan VTM NIEUWS. Zijn broer was toen lid van een elite-eenheid van de rijkswacht. Het gerecht hecht veel geloof aan de piste dat een van de prominente leden van de Bende een rijkswachter was.

In een gesprek met VTM NIEUWS-journalist Faroek Özgünes doet de broer van ‘De Reus’ zijn verhaal. Sterk geëmotioneerd vertelt hij hoe hij te weten kwam dat zijn broer lid was van de Bende van Nijvel. “Hij vertelde het op zijn sterfbed. Toen gaf hij toe dat hij bij de Bende was geweest”, vertelt de man, die anoniem wil blijven.

Bril
‘De Reus’, ook wel gekend als nummer negentien van de Bende, was een belangrijke speler binnen de misdadige groep. Maar dat wist zijn broer niet, ook niet na zijn bekentenis. “Hij heeft me niet verteld dat hij ‘De Reus’ was.” Maar nu is hij wel degelijk overtuigd dat het om zijn broer gaat. “Ik herken ten eerste die bril. Die fysionomie. Ik heb mijn broer ook jaren gekend natuurlijk.”

"Moeilijk te bevatten"
Toch heeft het lang geduurd voor de man kon geloven dat wat zijn broer zei de waarheid was. “Dat kon ik moeilijk bevatten. Ik heb dat in het begin ook een stuk genegeerd, dat kon mijn broer niet zijn. Maar vandaag ben ik formeel: dat is mijn broer.”

Riskeert hij zelf iets?
De man wist uiteindelijk wel al twee jaar dat zijn broer een rol speelde bij de Bende, maar hield dat dus geheim. Riskeert hij dan zelf iets? “Hij heeft meegewerkt aan het onderzoek en heeft de speurders verteld wat zijn broer hem verteld heeft. Hij was niet betrokken bij de daden. Het gerecht heeft hier een zeer belangrijke getuige”, vertelt Faroek Özgünes.

 

Al 35 jaar
Het onderzoek naar de Bende van Nijvel lijkt in een stroomversnelling te komen door deze ontwikkeling. De Bende, die in de jaren tachtig 28 doden maakte bij gewelddadige overvallen, is al 35 jaar een van de grootste mysteries van ons land. De bendeleden werden nooit gevat, zelfs niet ontmaskerd. Maar nu zou 'De Reus' dus wel gekend zijn.

Bij het gerecht wil niemand formeel bevestigen dat de man geïdentificeerd is, maar er is wel te horen dat het "een interessante piste is" en dat er "een nieuwe piste onderzocht wordt."

Stroomversnelling
Het was David Van de Steen, zelf slachtoffer van de Bende, die een jaar geleden al naar het gerecht stapte met informatie over 'De Reus'. Het bleef lang stil in het onderzoek, maar uiteindelijk raakte alles deze week in een stroomversnelling. Toen agenten in Aalst foto's lieten zien van 'De Reus' en rondvroegen of iemand hem kende, kreeg de pers lucht van het verhaal.