Bommen ontmijnen voor stroomkabel

De ontmijningsdienst van het leger, DOVO, gaat aan de kust tientallen oorlogsbommen en mijnen onschadelijk maken. Die liggen al decennia op de bodem van de zee, maar nu moeten ze weg omdat er een grote stroomleiding komt tussen ons land en Groot-Brittannië.

De stroomkabel vanuit het Verenigd Koninkrijk wordt begin 2019 aangesloten op een omvormingsstation in Brugge. Binnenin komt er een enorme adapter die de stroom klaarmaakt voor het Belgische net en die de stroom ook kan terugsturen naar het Verenigd Koninkrijk.

De koperen kabel zal evenveel energie leveren als een kerncentrale of drie grote windmolenparken, dat is stroom voor 500.000 gezinnen.

140 kilometer
In het Britse Richborough gaat de kabel onder de grond om in Brugge weer boven te komen. Hij overbrugt zo 140 kilometer, waarvan 130 ingegraven onder de zeebodem, 1 tot 2 meter diep.

Gespecialiseerde teams maken dat traject nu bommenvrij, want er liggen massaal bommen. Defensie maakte er al zeventien onschadelijk.

660 miljoen euro
Het hele project, inclusief de ontmijning, kost 660 miljoen euro. Ons land en het Verenigd Koninkrijk betalen daarvan elk de helft. Toch zal de investering de energiefactuur niet duurder maken, integendeel.

Er ligt al een elektriciteitsverbinding tussen ons land en Frankrijk en Nederland. Momenteel zijn er ook gesprekken voor een verbinding met Duitsland.