Betalingen straks meteen op je rekening

De banksector wil vanaf eind volgend jaar flitsbetalingen mogelijk maken: dat betekent dat geld dat je overschrijft onmiddellijk op de rekening van de begunstigde komt en niet één of twee dagen later - ook als die begunstigde bij een andere bank zit. In een aantal andere landen van Europa kan dat nu al. Het is nog niet duidelijk of alle banken meedoen en of we er extra voor zullen moeten betalen.

Geld overschrijven met je mobiel toestel is makkelijk maar niet echt snel. Het geld is minstens één werkdag onderweg. Vervelend, zeker net voor een verlengd weekend. Maar dat gaat veranderen.

Tijdelijk apart
Een overschrijving duurt zo lang omdat de twee banken elke transactie moeten controleren op veiligheid en fraude. Het geld wordt die tijd apart gezet, wat de bank momenteel trouwens geld kost want zij betalen daarvoor een negatieve rente. Toch is het volgens specialisten vooral een antwoord op de nieuwe mobiele wereld.

Wat kost dat?
Banken beslissen zelf of ze de nieuwe technologie gaan aanbieden en of ze dat gratis doen. Maar ze investeren wel allemaal mee want zo'n nieuwe technologie zal natuurlijk geld kosten.

België wordt het zesde Europese land met de technologie, op dit moment bestaat het al in Denemarken, Zweden, Verenigd Koninkrijk, Polen en Zwitserland.