"Bende van Nijvel was terroristische organisatie"

"De Bende van Nijvel was een terroristische organisatie die het democratische systeem wou ondermijnen." Een opvallende uitleg van advocaat Jef Vermassen bij VTM NIEUWS.  

“Op het moment van de aanval op de Delhaize in Aalst, wisten de leden van de Bende dat er geen geld in winkel aanwezig was. De kassa werd namelijk om het kwartier of om het halfuur geleegd”, legt Vermassen uit.

Bij de aanval in 1985 in Aalst heeft de Bende van Nijvel acht mensen doodgeschoten, terwijl er geen geld te rapen was. Daarnaast schiet een van de leden nog naar een jongetje van negen jaar. “Dat doet een dief niet, een dief vlucht. Dit is terreur, de mensen bang maken en wel met een duidelijke bedoeling: het democratisch systeem ondermijnen om een ander systeem in de plaats te stellen”, zegt Vermassen overtuigd.

Vermassen wil nu dat de waarheid zo snel mogelijk aan het licht komt. “Ga eens kijken bij de politici van toen, in de hogere kringen van toen. Als men het dossier openslaat en kijkt naar wat er in staat, zal men misschien heel snel bij de waarheid uitkomen”, vervolgt Vermassen.

Communautaire doofpot
Na de recente ontwikkelingen stellen heel wat mensen zich vragen bij het onderzoek dat toen werd gevoerd. Zou er een doofoperatie kunnen hebben plaatsgevonden? “Het zou zeker gekund hebben”, zegt Vermassen. “Ik heb in de loop der jaren heel veel informatie gekregen. Zo heb ik vernomen dat er binnen de onderzoeksploeg problemen waren tussen Vlamingen en Walen. Zo zouden de Vlamingen alles aan het licht hebben willen brengen, Walen wouden het liever zo laten. De Vlamingen zijn daarop opgestapt uit de ploeg”, zegt Vermassen.

Voor de toppleiter was de maat dan ook vol. “Ik heb mijn nek uitgestoken en heb gezegd wat ik weet. Ik ben blij dat de zaak nu aan het licht is gekomen”, sluit Vermassen nog af.