Belg wordt baas van NAVO-vloot

De Belgische fregatkapitein Peter Ramboer leidt het komende jaar een mijnenjagersvloot van de NAVO. Die vloot moet mijnen opsporen en onschadelijk maken in de Noordzee en de Baltische Zee. Ramboer heeft vanmiddag, op de marinebasis van Zeebrugge, het bevel overgenomen van zijn voorganger, een Let.

Een topman van de NAVO overhandigt een NAVO-vlag  aan fregatkapitein Peter Ramboer. Symbolisch, maar het maakt hem meteen wel de nieuwe commandant van de mijnenjagersvloot. Ramboer krijgt de leiding over vijftig officieren en driehonderd matrozen, uit zeven landen. Het is zes jaar geleden dat een Belg aan het hoofd stond.

Mijnen opsporen en vernietigen
Ramboer kan beschikken over een commandoschip en zeven mijnenjagers. De vloot moet mijnen opsporen en vernietigen, zowel in de Noordzee als de Baltische Zee.

De NAVO-vloot bestaat al 45 jaar, en elk jaar nog maakt het meer dan driehonderd explosieven onschadelijk. Die komen vooral uit de twee wereldoorlogen, maar ook vandaag nog is er gevaar dat vijanden mijnen leggen om bijvoorbeeld onze economie treffen.

Peter Ramboer is commandant voor een jaar, daarna moet ook hij zijn functie weer overdragen.