Apps verhinderen gsm achter het stuur

Er zijn al heel wat technologieën die gsm’en achter het stuur veiliger of onmogelijk maken. Zowel als autoconstructeurs als smartphone-ontwikkelaars zijn daar volop mee bezig. Het gaat van sms-berichten voorlezen tot een wagen die bijna alle gsm-functies overneemt.

Wat velen misschien niet weten is dat in de meeste auto’s al heel wat technologie zit die moet vermijden dat we onze gsm achter het stuur gebruiken. “In wagens die uitgerust zijn met spraakbesturing kan je heel wat commando’s geven zoals berichten beluisteren en beantwoorden zonder dat je de gsm fysiek moet aanraken”, zegt Kristof Van der Stadt van Datanews.

Vliegtuigmodus
In het nieuwe besturingssysteem van de iPhone is het al standaard ingebouwd en ook Google is ermee bezig om zijn Android-software veiliger te maken, met een soort vliegtuigmodus voor in je wagen. Je smartphone weet dan via bluetooth wanneer je in de wagen zit en blokkeert de functies die je kunnen afleiden.

Toekomstige auto’s gaan nog heel wat verder. “De wagen van de toekomst zal ons zelf naar onze bestemming brengen en dat maakt dat er heel wat nieuwe toepassingen mogelijk zijn, zoals videobellen”, voorspelt Van der Stadt. Maar dat zal nog niet meteen voor mogen zijn.

2 op de 3
Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) lanceerde vandaag nog een nieuwe campagne tegen gsm'en achter het stuur. Uit een online bevraging van de Vlaamse Stichting Verkeerskunde (VSV) blijkt namelijk dat twee op de drie Vlaamse automobilisten zijn of haar gsm gebruikt tijdens het rijden.

Op de posters die straks langs de hoofdwegen zullen staan, beloven mensen dat ze hun smartphone aan de kant laten tijdens het rijden. "Door onze fear of missing out lopen we een groot risico te missen wat voor onze neus in het verkeer gebeurt, met alle gevolgen van dien", zegt Weyts. "Met de nieuwe campagne willen we extra benadrukken dat rijden zonder afleiding de nieuwe norm zou moeten worden."

Bekijk ook: 2 op de 3 gebruiken gsm achter stuur