Apparaten ziekenhuizen niet altijd steriel

Sommige ziekenhuizen treden de regels voor het gebruik van gespecialiseerd materiaal bij operaties met de voeten. Dat blijkt uit een onderzoek van het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten in 161 ziekenhuizen. Inspecteurs vonden in operatiezalen zelfs materiaal dat je in de betere doe-het-zelfzaak kunt vinden.

In een operatiezaal moeten alle instrumenten en toestellen steriel zijn en bovendien moeten ze voorzien zijn van een CE kwaliteitslabel. Dat wil zeggen dat ze goedgekeurd zijn door Europa. Maar uit de inspecties blijkt dat dat niet altijd het geval is. 

Kleine risico's
Het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten controleerde 161 ziekenhuizen, in totaal stelden ze 492 kleine en grote risico’s vast. 

“Het gaat dan vooral over de controle van de staat van het medisch materiaal”, zegt Ann Eeckhout van het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten. “Of het goed bewaard wordt, of de lokalen goed aangepast zijn… Er zijn allerlei tekortkomingen vastgesteld als we kijken naar de wettelijke normen. Bij ernstige risico’s worden producten onmiddellijk in quarantaine gezet of vernietigd."

UZ Gent 
Het Universitair ziekenhuis Gent scoorde goed tijdens de inspectie. Bij hen worden alle instrumenten en medicijnen bijgehouden in een databank. Veertig medewerkers controleren dagelijks wat er binnen en buitengaat. 

Alle ziekenhuizen die niet in orde waren, kregen een waarschuwing. Er komen nieuwe controles. Wie dan niet in orde is, riskeert een boete tot 100.000 euro.