Animal Rights filmt lijdensweg van kuikentjes

Opnieuw zijn er beelden opgedoken van een flagrant geval van dierenmishandeling in de pluimveesector. Dierenrechtenorganisatie Animal Rights heeft gefilmd hoe de werknemers van een transportbedrijf voor pluimvee de dieren hardhandig vangen en in containers duwen.

Werknemers schoppen de kippen bij elkaar om ze in containers te kunnen laden en naar het slachthuis te brengen. Je ziet hoe de kippen in de containers worden gedrukt. Een medewerker van Animal Rights ging undercover in het bedrijf en kon de beelden maken.

Supermarktketens
Het bedrijf werkt samen met Aldi, Lidl, Carrefour en Delhaize. De supermarkten reageren geschokt. Lidl, Aldi en Carrefour hebben al contact gehad met hun leverancier. En ook Delhaize is dat van plan. De supermarkten bekijken wat ze in samenspraak met hun leverancier kunnen doen. Voorlopig wordt er geen vlees uit de rekken gehaald.

Minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) wil bekijken of het bedrijf haar afspraken nagaat. Vorig jaar zat hij al samen met de sector en werd er een actieplan opgelegd.

Plukon reageert
“Het vangen en verladen van dieren veroorzaakt zelfs onder de best mogelijke technische omstandigheden een mate van ongemak. Een kweker en zijn pluimveevangbedrijf dienen de nodige maatregelen te nemen om dit ongemak te beperken, waar zij uit moeten gaan van goede praktijken en voorwaarden die krachtens wetgeving van toepassing zijn”, reageert voedingsbedrijf Plukon, waar de dieren worden geslacht. “De getoonde ruwe omgang met de dieren wordt niet als goede praktijk geclassifieerd.”

Onaangekondigde controles
“Plukon is oprecht begaan met dierenwelzijn. Op basis van deze beelden is Plukon in gesprek gegaan met betrokken partijen, controlerende instellingen en overheid om mogelijke herhaling te voorkomen”, klinkt het nog. “Er zullen onaangekondigde controlebezoeken worden uitgevoerd waarmee toezicht op vangen en verladen wordt aangescherpt.”