Angst voor protesten bij komst Trump

De federale politie en het gerecht zijn bang voor protestacties van extremisten tijdens de NAVO-top op 11 juli. Dat blijkt uit een mail die VTM NIEUWS heeft kunnen inkijken. Het gaat om een bericht dat de Belgische autobusfederatie naar al haar leden heeft verstuurd, op vraag van de politie. De federatie wil dat mensen het melden als ze een bus verhuren aan mogelijke extremisten.

Op 10 juli komen Donald en Melania Trump naar België voor de NAVO-top op 11 juli. Naar aanleiding daarvan kregen alle leden van de Belgische Federatie van Autobus en Autocar Ondernemers een bericht om vragen over "onverwacht of zelfs verdacht" vervoer op die data richting de Europese wijk, het centrum Brussel en de luchthaven, te melden. Er kan dan contact opgenomen worden met een contactpersoon.

Protestacties
Uit goede bron vernam VTM NIEUWS dat de dreiging vooral uit extreemlinkse hoek komt. Bij het vorige bezoek van Trump bij de plechtige opening van het nieuwe NAVO-gebouw waren er op verschillende plaatsen protestacties, en dat moet nu absoluut vermeden worden.

Zowel de politie als de busfederatie wilden niet reageren. De busfederatie bevestigt wel dat het de eerste keer is dat politie en gerecht hen zo expliciet om hulp vragen.

Ook halve finale WK-voetbal
Een speciaal opgerichte Taskforce bereidt al weken de NAVO-top voor, ook de Amerikaanse veiligheidsdiensten zijn daar nauw bij betrokken. De diensten willen op alles voorbereid zijn, maar als de Belgen de halve finale in het WK-voetbal halen, spelen ze uitgerekend op 10 juli, op de vooravond van de top én op het moment dat het echtpaar Trump voet op Belgische bodem zet. Alle verloven van de betrokken diensten worden bijgevolg ingetrokken.