Al verbeterde versies van Wannacry

Specialisten hebben vanmorgen al tientallen nieuwe, verbeterde versies van Wannacry zien opduiken. De verspreiding van die nieuwe versies is niet tegen te houden, maar je kan je computer wel beschermen. Vorige week werden wereldwijd organisaties getroffen door een grootschalige cyberaanval.

Vrijdag werden zeker 200.000 mensen getroffen door de cyberaanval met ransomware en dat in 150 landen. Vooral bedrijven werden getroffen, net als particulieren die verouderde systemen gebruiken. De verspreiding van de ransomware werd dankzij een toevallige ontdekking gestopt. Maar veiligheidsdiensten vrezen nu dat de hackers aan nieuwe en betere varianten werken. Die hebben voorlopig nog geen schade aangericht, maar cyberexpert Eddy Willems zag er vandaag wel al tientallen voorbij komen.

“Er zijn verschillende nieuwe versies ondertussen. Die werken natuurlijk zonder "killswitch". Dus met andere woorden: die worden niet automatisch tegengehouden. Dus daar is het belangrijk dat het antivirusprogramma goed up to date is”, zegt Willems.

Antivirusprogramma's
De makers van antivirusprogramma's zijn het hele weekend bezig geweest met die updates. En ook Microsoft heeft de lekken in Windows gedicht. Goed alle updates blijven uitvoeren is dus belangrijk. En verdachte e-mails wis je best meteen.

“We hadden dit weekend drie gekende gevallen van infecties bij kleine ondernemingen. Dit is ondertussen gestegen naar een tiental. Maar met toch relatief beperkte impact, toch zeker als we dat bekijken op nationaal niveau mogen we niet zeggen dat we spreken van een infectieratio of van een impact zoals dat gekend is in een aantal omringende landen”, zegt Miguel De Bruycker.