Advocaat Nemmouche: "Harde bewijzen dat hij onschuldig is"

Mehdi Nemmouche zal op zijn assisenproces onschuldig pleiten. Dat zegt Sébastien Courtoy, zijn advocaat aan VTM NIEUWS. Volgens hem is het onderzoek door het federaal parket allesbehalve correct gevoerd. De advocaten van Nemmouche zouden harde bewijzen hebben dat hij niet de terrorist is die op 24 mei 2014 toesloeg in het Joods museum.

“Mijnheer Nemmouche komt naar het proces om te bewijzen dat hij onschuldig is”, verklaart advocaat Sébastien Courtoy. “We zullen geen flauwekul gebruiken. Hij zal bijvoorbeeld niet zeggen dat hij maar één enkele God erkent. We gaan daarentegen over DNA en voetsporen praten, ook een aantal reizen in Azië en Libanon zullen aan bod komen.”

“Alles wat u denkt te weten over meneer Nemmouche komt van het federaal parket. Daar wordt hij als een monster afgeschilderd. Er is precies al bewezen dat hij schuldig zou zijn, maar dat is dus duidelijk niet het geval.”

Jury samengesteld
Vanochtend is de jury voor het assisenproces uitgeloot: die bestaat uit acht mannen en vier vrouwen. Zij zullen moeten oordelen over het lot van Mehdi Nemmouche en Nacer Bendrer, de twee verdachten van de aanslag oo 24 mei 2014. Het proces gaat donderdag van start met de voorlezing van de akte van beschuldiging door het openbaar ministerie en zal tot einde februari duren.

De aanslag op het Joods Museum eiste vier mensenlevens. Het stel Israëlische toeristen Emanuel (54) en Miriam (53) Riva en de 66-jarige Française Dominique Chabrier, vrijwilligster in het museum, stierven ter plekke. De 25-jarige museummedewerker Alexandre Strens overleed op 6 juni.

Nemmouche in Marseille
Een week na de aanslag werd met Nemmouche in Marseille een eerste verdachte opgepakt. Hij was onder meer in het bezit van wapens die sterk leken op degene die gebruikt waren bij de aanslag, munitie en een vlag van terreurgroep IS. Nemmouche heeft tot op heden nog geen enkele verklaring afgelegd tegenover de Belgische speurders. Volgens zijn advocaten is de man wel betrokken bij de aanslag, maar was hij niet de schutter.

Bendrer
In de loop van het onderzoek werden nog twee andere verdachten onder aanhoudingsbevel geplaatst, Nacer Bendrer en Mounir Atallah. Zij werden na verloop van tijd vrijgelaten onder voorwaarden, al zit Bendrer intussen opnieuw in Frankrijk in de cel voor andere feiten. 

Vierde verdachte
Midden januari 2015 werd ook een opsporingsbericht voor een vierde mogelijke verdachte verspreid, een man die enkele dagen na de aanslag gefilmd is in het gezelschap van Nemmouche. Die man is nog steeds niet geïdentificeerd.

Assisen
Het federaal parket had gevraagd om enkel Mehdi Nemmouche en Nacer Bendrer door te verwijzen naar het assisenhof en de derde verdachte, Mounir Atallah, buiten vervolging te stellen. De raadkamer besliste in januari om alle drie de verdachten door te verwijzen, maar in april besloot de Brusselse kamer van inbeschuldigingstelling uiteindelijk toch om enkel Nemmouche en Bendrer door te verwijzen.