400 'medicijntoeristen' steken grens over

Zo'n vierhonderd Vlamingen hebben deze ochtend samen de bus naar Hulst genomen, net over de grens met Nederland, om er medicijnen te gaan kopen. Sommige geneesmiddelen zijn er namelijk tot vijf keer goedkoper dan bij ons, omdat de overheid er een beter systeem geregeld heeft. Het is een initiatief van 'Geneeskunde voor het Volk', een vereniging die ijvert voor betaalbare geneeskunde, opgericht door de Partij van de Arbeid.

“In Nederland werken ze met het zogenoemde Kiwi-model”, zegt Dirk Van Duppen van Geneeskunde voor het Volk. Dat model, dat uit Nieuw-Zeeland is overgewaaid, werkt met grote aanbestedingen bij farmaceutische bedrijven. "Dat wil zeggen dat als er voor een bepaald geneesmiddel twintig fabrikanten zijn, de overheid of de ziekteverzekering kan vragen wie de beste prijs biedt en die dan terugbetaalt. Zo krijg je eigenlijk een enorme prijsdaling", aldus Van Duppen, die het 'medicijntoerisme' organiseerde.

"Farmaceutische bedrijven maken grote winsten, terwijl de patiënt en de sociale zekerheid zich blauw betalen", zegt de PVDA. "De mogelijke besparingen zijn enorm. Zo betalen de Nederlanders voor de maagzuurremmer omeprazole van het merk Sandoz drie euro, terwijl exact hetzelfde doosje van dezelfde firma in België 42 euro kost."

Apothekers niet tevreden
Volgens minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) zou het Nederlandse model bij ons niet werken en zijn er bij onze Noorderburen vaker geneesmiddelen te kort. Ook apothekers in ons land zijn niet erg opgezet met dit soort 'medicijntoerisme', want zo kunnen ze de patiënt minder goed opvolgen en begeleiden. "De prijs van de geneesmiddelen is één ding", zegt Lieven Zwaenepoel van de Nationale Apothekersbond, "maar het is belangrijker dat je de juiste geneesmiddelen gebruikt en dat je ze goed gebruikt."

Er wordt in België ook stevig geïnvesteerd om digitale systemen op zetten om gegevens over gezondheidszorg en geneesmiddelen te delen, aldus Zwaenepoel nog.