1 op 7 bedrijven in gevaar door kmheffing

15 procent van de transportbedrijven in ons land dreigt failliet te gaan door de kilometerheffing. Dat heeft handelsinformatiekantoor Graydon berekend. De kilometerheffing wordt over twee weken verplicht voor alle vrachtwagens in ons land. Maar heel concreet gaan zeker 1200 transportbedrijven de extra kosten van het systeem niet kunnen betalen.

Koen de Corte heeft een groot transportbedrijf dat vooral voedingswaren vervoert. De voorbije maanden waren bijzonder moeilijk, omdat hij zijn bedrijf moest voorbereiden op de kilometerheffing. Dat zal hem hoe dan ook meer kosten, waardoor hij zijn prijs voor de klanten ook moet verhogen.

Over twee weken moet elke transporteur een kilomterheffingbakje hebben. Dat apparaat weet waar je rijdt en rekent een prijs per gereden kilometer. Ook al valt het eurovignet weg en wordt de verkeersbelasting goedkoper, tocht zullen 15 procent van de transporteurs de kosten van de kilometerheffing niet kunnen betalen, zegt een nieuwe studie van handelsinformatiekantoor Graydon. Van de 8421 transportbedrijven in ons land, gaat het om 1263 bedrijven.

 

Het grootste probleem is dat transportbedrijven te lang moeten wachten, voor de klanten hen betalen. Dit terwijl ze de kilometerheffing zelf heel snel moeten betalen.