Obama tikt Trump op de vingers indien nodig

Als Donald Trump in de toekomst belangrijke Amerikaanse waarden met de voeten treedt, zal Barack Obama zich niet inhouden om daar iets van te zeggen. Dat vertelde hij tijdens zijn laatste buitenlandtrip als president in Peru. De uitspraak is opmerkelijk, want Obama breekt zo de ongeschreven regel dat ex-presidenten zich niet mogen bemoeien met het werk van hun opvolgers.

Nog twee maanden is Barack Obama president van de Verenigde Staten. Daarna krijgen de Amerikanen met Donald Trump een totaal andere leider, iets wat veel mensen bang maakt. Maar Obama stelde hen gerust. “Als er kwesties zijn die onze kernwaarden en idealen raken en als ik denk dat het nodig of nuttig is voor mij om deze idealen te verdedigen, dan zal ik dat onderzoeken.”

Obama belooft wel zich niet meteen te bemoeien en Trump wat tijd te geven. En dat moeten de Amerikanen volgens hem ook doen. “Mensen moeten een afwachtende houding aannemen en zien in welke mate zijn beleidsvoorstellen, eens hij in het Witte Huis zit en ingezworen is, overeenstemmen met wat hij zei tijdens zijn campagne.”

Zelf gaat Obama zich de komende weken nog volop focussen op zijn werk als president. Al geeft hij toe dat hij al veel plannen heeft voor daarna. “Wat ik weet is dat ik Michelle op vakantie moet nemen, wat moet rusten, tijd moet doorbrengen met mijn dochters en wat schrijven en nadenken.”