Dossier President Trump

Trump koopt rechtszaak af

Donald Trump gaat 25 miljoen dollar betalen aan oud-studenten van zijn voormalige Trump Universiteit, om zo een rechtszaak te vermijden. Volgens de studenten was de kwaliteit van de lessen ondermaats. Trump heeft de beschuldigingen altijd ontkend, maar betaalt nu toch om van de zaak af te zijn.

Donald Trump wil een einde te maken aan de gerechtelijke procedures tegen hem. Dat is opmerkelijk, omdat de pas tot president verkozen Republikein lange tijd een schikking weigerde. Hij zei maandenlang dat hij klaar was om naar de rechtbank te gaan, om zijn onschuld te bewijzen. "De Trump-universiteit heeft een tevredenheidspercentage van 98 procent. Ik had een minnelijke schikking kunnen treffen, maar uit principe doe ik dat niet", tweette hij eind februari nog.

35.000 dollar
De studenten aan de Trump University betaalden tot 35.000 dollar, zo'n 33.000 euro, om de vastgoedgeheimen van Trump te leren. Maar daar kwam weinig van in huis. De docenten kende hij eigenlijk helemaal niet, en een opleiding van een jaar bleek in werkelijkheid een seminarie van drie dagen. 6.000 oud-studenten zien hun inschrijvingsgeld nu grotendeels terug,  na een akkoord tussen hun advocaten en die van Trump.

Donald Trump ontloopt zo een rechtszaak. Volgens zijn advocaat is het Trump vooral te doen om de tijd die in zo’n zaak kruipt. “Wanneer er een proces boven je hoofd hangt, is dat heel tijdrovend”, vertelt advocaat Daniel Petrocelli. “Al je aandacht en tijd kruipt erin. Dus ja, nu dat achter hem ligt, kan president Trump zich focussen op het overgansproces, zijn functie en het herstellen van het land.” De universiteit is al sinds 2010 gesloten.