Dossier President Trump

Trump en Obama vol lof over elkaar

De verkozen president Donald Trump heeft een bezoek gebracht aan het Witte Huis in Washington. De zittende president Barack Obama belde Trump gisteren op om hem te feliciteren, uit te nodigen en de overgang te bespreken.

Ze hebben gepraat over praktische zaken en over binnenlandse- en buitenlandse zaken. Obama hamerde er nogmaals op dat hij een vlotte overgang wil en dat hij Donald Trump zo goed mogelijk wil helpen om succesvol te worden. "Mijn prioriteit is nu om de komende twee maanden ervoor te zorgen dat de volgende president succesvol zal zijn". Zich richtend tot Trump zei Obama: "Als jij succesvol bent, is het land succesvol".

Ook volgens Trump verliep de ontmoeting positief. "Het is een grote eer voor mij", aldus Trump, "we hebben elkaar nooit eerder ontmoet." De meeting duurde anderhalf uur, maar volgens Donald Trump had die langer mogen duren. "Ik had nog uren met de president kunnen praten", zei hij achteraf. Trump gaf aan er naar uit te kijken om in de toekomst samen te werken. "Ik kijk ook uit naar zijn advies", voegde Trump er aan toe.

Echt zo hoffelijk?
Het respect tussen Obama en Trump droop er bij wijze van spreken vanaf, maar iedereen weet dat de twee niet meteen vrienden zijn. "Nu de verkiezingscampagne voorbij is, wordt er op een andere manier gepraat", zegt VTM NIEUWS-journaliste Greet De Keyser. "Hoe het gesprek écht is verlopen, weten we natuurlijk niet."

Uittocht
Tegen 19 januari zullen Barack Obama en zijn gezin het Witte Huis hebben verlaten om plaats te maken voor het gezin Trump, dat op 20 januari verhuist. Het team rond Barack Obama is naar verluidt al een jaar bezig om een plan op te maken voor de overgang en de uittocht uit het Witte Huis. 

"Verschillende ideeën"
Gisteren sprak Barack Obama ook zijn stafleden en partijgenoten toe, hij maande hen toen al aan om te werken aan een “vlotte overgang”. Er wacht Obama ongetwijfeld een moeilijke taak om de macht over te dragen aan de man die hij het afgelopen jaar zo sterk heeft bevochten.

“Ik heb er nooit een geheim van gemaakt dat de verkozen president en ik zeer verschillende ideeën hebben”, zei president Obama. “We duimen nu allemaal dat hij succesvol wordt in het verenigen en leiden van het land”.