Verkiezingsnacht was urenlange thriller

De verkiezingen waren een echte thriller afgelopen nacht. De eerste paar uur leek het nog gelijk op te gaan tussen Hillary Clinton en Donald Trump, maar daarna is Trump aan zijn veroveringstocht begonnen en hij veroverde staat na staat.

Om 02.10 uur onze tijd maakt Florida zijn naam als strijdstaat nog helemaal maar. De collega's van CNN zagen beide kandidaten haasje over doen. Maar niet alleen Florida ging stilaan voor de bijl voor Trump. Op foto's uit zijn hoofdkwartier zie je de hoop groeien. Zelfs 'diepblauwe' staten die normaal naar de Democraten zouden gaan, kleuren plots rood.

Omstreeks 3.30 uur onze wordt Ohio toegewezen aan Trump. “En als Ohio kiest, volgt Amerika”, luidt het. In het verleden heeft zo goed als elke president deze staat binnengehaald. Er barst dan ook wild gejuich los in het Trump-kamp. Ook bij de Clinton-fans begint het stilaan door te dringen, hoop wordt verdriet.

Conclusies
Een paar minuten later lijkt Hillary Clinton haar conclusies te trekken in een tweet: “Dit team heeft alles om trots op te zijn. Wat er ook gebeurt vanavond, dank u voor alles”, klinkt het.

Rond 5 uur gaat ook strijdstaat North Carolina naar Donald Trump. Vanaf dan is Trump op weg naar een tamelijk solide overwinning. Maar eerst volgt nog een lang en zenuwslopend rondje stemmen tellen, want om 8.30 uur is het officieel: Donald Trump is de 45ste president van de VS.