Dossier President Trump

Laatste en grootste rally voor Clinton

De laatste avond voor de presidentsverkiezing zijn duizenden Clintonfans naar de stad Philadelphia afgezakt om daar een van de laatste grote verkiezingsevents bij te wonen. Het was de grootste rally gedurende haar hele campagne.

Tussen de 20.000 en de 33.000 mensen kwamen naar Philadelphia om Bill en Chelsea Clinton, Barack en Michelle Obama te horen spreken, maar natuurlijk vooral om naar Hillary Clinton te luisteren. Ook muzikanten Bruce Springsteen en Jon Bon Jovi kwamen met een optreden hun steun betuigen. 

Laatste speech
Beide presidentskandidaten hebben vannacht ook hun laatste toespraak gehouden. Donald Trump liet niet na uit te halen naar Clinton. In één dag reisde hij vijf staten af om vijf campagnespeeches te geven, vijf keer op dezelfde manier met dezelfde muziek. Hij koos voor Manchester, in de swingstate New Hampshire, om zijn kiezers een laatste keer toe te spreken. “Je moet jezelf één fundamentele vraag stellen”, begon hij. “Wil je dat Amerika door een corrupte politieke klasse wordt geleid, of wil je dat die opnieuw door het volk wordt geleid?" 

"Niet jouw schuld"
Clinton zelf hield het iets rustiger. “Ik vind het oprecht jammer dat de campagne zo’n kwade toon heeft gekregen”, zei ze. “Niet jouw schuld”, riep iemand uit het publiek. Maar ze haalde wel nog aan dat Trump heel wat “zorgwekkende dingen” heeft gezegd over moslims, Latino’s,… “Maar de meest zorgwekkende uitspraak van Donald Trump is dat hij mogelijk de verkiezingsresultaten niet zal accepteren”, zei Clinton. “Laten we morgen tonen dat er geen twijfel mogelijk is rond de uitslag van deze verkiezingen”, besloot ze strijdvaardig.

Laatste woorden
Clinton sloot af met 'Love Trumps Hate', een slogan die doorheen haar campagne steeds meer is beginnen leven. Trump had dan weer een boodschap van hoop: "Ik ben bij jullie, ik zal voor jullie vechten en ik zal voor jullie winnen."