Dossier President Trump

Trump: "Dit is groter dan Watergate"

“Dit e-mailschandaal van Clinton is groter dan Watergate.” Dat zijn de woorden van de Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump nadat het nieuws was bekendgeraakt dat de FBI het onderzoek naar de e-mails van Clinton zal heropenen. 

Clinton ligt al een tijd onder vuur omdat ze haar privé-server gebruikte voor haar zakelijke e-mails toen ze nog minister van Buitenlandse Zaken was. De FBI voerde al een onderzoek, maar besliste onlangs om het onderzoek te sluiten. Hillary Clinton is "onvoorzichtig" geweest maar er zijn geen strafbare feiten gepleegd, was de conclusie van het onderzoek. Het onderzoek wordt nu heropend omdat de FBI nieuwe mails heeft gevonden die het wil bestuderen.

De tegenstander van Clinton, de Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump, was er als de kippen bij om te reageren op het nieuws. “De corruptie van Clinton bevindt zich op een schaal die we nog nooit eerder gezien hebben”, zei hij tijdens een campagnebijeenkomst. “We moeten vermijden dat ze haar crimineel gedrag meeneemt naar de Oval Office."

“Dit schandaal is groter dan Watergate. Dit is groter”, klonk het iets later. Trumps speech werd op gejuich onthaald. "Sluit haar op", scandeerde zijn aanhang. De Republikein hamert er regelmatig op dat Clinton "in de gevangenis" thuishoort, niet in het Witte Huis.

Ook Clinton reageert
Het campagneteam van Hillary Clinton heeft voorlopig enkel via Twitter gereageerd. "Drie maanden geleden liet de directeur van de FBI weten dat geen enkele redelijke aanklager dit dossier zou verderzetten", klinkt het in een persmededeling van campagnemanager John Podesta. "De maanden erna hebben Trump en zijn Republikeinse aanhang de uitspraak van de FBI steeds in twijfel getrokken, zowel in de publieke als in de private sfeer, met de bedoeling om de campagne van Clinton te schaden."

Volgens de campagnemanager weten ze zelf niet over welke e-mails het gaat, maar hebben ze "er alle vertrouwen in dat de conclusies van het onderzoek dezelfde zullen blijven". Het campagneteam van Clinton benadrukt ook de vreemde timing van de heropening van het onderzoek. "Het is onwaarschijnlijk dat dit gebeurt op slechts elf dagen van de presidentsverkiezing."