Dossier President Trump

Melania Trump: "uitspraken zijn onacceptabel"

Melania Trump heeft voor het eerst gereageerd op de denigrerende uitspraken over vrouwen van haar man Donald Trump uit 2005. Melania zegt dat de woorden van haar man onacceptabel zijn, maar dat ze het hem inmiddels heeft vergeven. Ze hoopt dat anderen dat nu ook doen.

Donald Trump staat in het oog van een storm nadat er gisteravond een fragment uit 2005 opdook waarin hij zich bijzonder seksistisch uitlaat. Trump schepte op over zijn avances bij een getrouwde vrouw én zei dat hij als bekend persoon alles kan bij vrouwen: "Ze laten alles toe. Je kan doen wat je wil. Ze zelfs tussen de benen grijpen."

In het bewuste fragment spreekt hij zelfs eventjes over Melania, zijn vrouw. Die heeft nu voor het eerst gereageerd en noemt de uitspraken onaanvaardbaar en beledigend. Maar ze benadrukt dat haar man "een leider is." En ze hoopt dat hij vergeven kan worden, "zoals ik deed."

Sinds de vrouwonvriendelijke opmerkingen van Donald Trump opdoken, wordt hij overladen met kritiek. Diverse kopstukken uit zijn eigen Republikeinse partij hebben in harde bewoordingen afstand van hem genomen.

Excuses
De Republikeinse presidentskandidaat heeft in een statement op zijn Facebookpagina zijn excuses aangeboden. "Ik heb het gezegd. Ik was verkeerd en ik verontschuldig me. Mensen die me kennen, weten dat dat niet is wie ik ben." Volgens Trump is het verhaal over de video die de Washington Post uitbracht "niets meer dan een afleiding van de belangrijke problemen waar we vandaag voor staan".

Terugtrekken
Diverse kopstukken uit zijn eigen Republikeinse partij hebben in harde bewoordingen afstand van hem genomen en vroegen hem om zich terug te trekken uit de race. Maar dat is de Amerikaan duidelijk niet van plan. Hij heeft aan de Amerikaanse media laten weten dat hij zich "nooit zal terugtrekken" en dat de kans dat hij de race naar het Witte Huis laat varen "nul" is.

Ook ex-presidentskandidaat Mitt Romney is erg streng voor Trump op Twitter. “Getrouwde vrouwen versieren? Aanranding goedkeuren? Zulke verachtelijke uitspraken vernederen onze vrouwen en dochters en schenden het imago van Amerika in de hele wereld.”

Ook andere prominente partijleden, zoals John McCain, Ted Cruz en Marco Rubio, veroordeelden Trumps uitspraken ten stelligste.