Na controverse: Trump ontmoet Mexicaanse president

Donald Trump ontmoet vandaag de Mexicaanse president Enrique Peña Nieto. Dat heeft hij op Twitter gemeld. De uitnodiging kwam van Peña Nieto, die behalve Trump ook zijn Democratische tegenstander Hillary Clinton had uitgenodigd. De ontmoeting tussen Trump en Peña Nieto is opmerkelijk nadat Trump de Mexicanen meerdere malen beledigde.

"Ik heb de uitnodiging van president Enrique Pena Nieto aanvaard en ik kijk er erg naar uit hem morgen te ontmoeten", aldus Trump op Twitter. Volgens de krant The Washington Post raadde Trumps nieuwe campagneleider hem aan om op de uitnodiging in te gaan. Na een ontmoeting met de Amerikaanse president Barack Obama in juni, had de Mexicaanse president zijn bereidheid getoond om samen te werken met de volgende leider van de Verenigde Staten, wie dat ook wordt. Hij uitte echter ook al zijn ernstige twijfels uit over de beleidsplannen van Trump, die onder meer een muur wil bouwen aan de Mexicaanse grens om de illegale migranten tegen te houden.

Daarnaast wil Trump dat de VS hun handelsakkoord met Mexico herbekijken, en noemde hij de illegale migranten in het verleden al moordenaars en verkrachters. Pena Nieto verklaarde dat Trumps retoriek vernielt wat beide landen decennialang hebben opgebouwd, en vergeleek de Republikein al met Hitler en Mussolini. Trump zal vandaag, na zijn Mexicaans bezoek, in Arizona zijn migratiebeleid toelichten. De vraag is of hij zijn harde beleidslijn zal volhouden, en bijvoorbeeld zijn voorstel zal herhalen om 11 miljoen mensen zonder geldige verblijfsdocumenten uit te wijzen.

Beledigingen
Dat Donald Trump al langer bekend staat voor zijn forse taal en beledigingen is bekend. Zo noemde hij Hilary Clinton eerder al ‘De Duivel’ en verweet hij Barack Obama ervan Islamistische Staat te hebben opgericht. Ook noemde hij onze hoofdstad ' een hellegat'.