Dossier President Trump

Clinton 1ste vrouwelijke presidentskandidaat

Hillary Clinton is als eerste vrouw ooit genomineerd als Democratische presidentskandidaat. Ze werd gisteravond voorgesteld als de officiële kandidaat op de Democratische Conventie in Philadelphia. In november neemt Clinton het op tegen de Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump.

Zelf noemde ze deze gebeurtenis in een videoboodschap een "historische stap voor de vrouwen". "Wat een dag en wat een buitengewone avond", zo sprak ze vanuit New York de Democratische Conventie in Philadelphia rechtstreeks toe. "We hebben net voor de grootste barst ooit in het glazen plafond gezorgd", aldus Hillary. Ze richtte zich ook op alle kleine meisjes die gisteravond later mochten opblijven om naar de Conventie op de televisie te kijken. "Ik word misschien de eerste vrouwelijke president, maar een van jullie is de volgende."

Morgen zal Hillary in levende lijve verschijnen op de Democratische Conventie, op de vierde en laatste dag, wanneer ze haar nominatie officieel zal aanvaarden.

Changemaker
Bill Clinton zei tijdens zijn toespraak dat zijn vrouw haar hele leven wijdde aan het verbeteren van de levens van anderen. De voormalige president gaf vele voorbeelden van zijn vrouws inzet voor kinderen, al van in de tijd toen ze beiden nog studenten waren. Hij beschreef zijn vrouw als de beste "changemaker" die hij in zijn hele leven ontmoette, alsook de belangrijkste voorvechtster van de rechten van vrouwen en de holebi- en transgendergemeenschap. "Deze vrouw is nooit tevreden met het status quo", aldus Bill Clinton. "Ze wil altijd vooruit, zo is ze gewoon."

Hij riep de Amerikaanse minderheden, onder meer de x's, Afro-Amerikanen en moslims, ook op om op zijn vrouw te stemmen, omdat ze samen met hen het land sterker zal maken. "Want dat doet ze al haar hele leven", aldus Clinton.

Menselijke kant
Bill Clinton leek vooral de menselijke kant van zijn vrouw leek te willen benadrukken. Zo vertelde hij uitgebreid over hun leven samen, van hoe ze elkaar ontmoetten tot hoe hij haar ten huwelijk vroeg. Naar het vermoedelijke dieptepunt in hun huwelijk in 1995, toen het seksschandaal met Monica Lewinksy aan het licht kwam, verwees hij op geen enkel moment.